2011. január 25., kedd

10 hónapos baby

Arni mozgásfejlődése:
Már ügyesen mászik, és le is tud ülni ebből a helyzetből. Már képes magától felállni, kapaszkodva elkezd menni a fal vagy bútorok mellett. Ha fogjuk, a kezét elkezd lépegetni. Fél perce megáll magától, kapaszkodás nélkül, amikor megfeledkezik magáról.

Rohamosan fejlődik kézügyessége. Apróbb tárgyakat kiszedeget a tartójukból, zsinóros játékokkal is tud már játszani 8ezt nagyon szereti).

Fejlődése:
Öltöztetéskor karját, lábát kihúzza, ill. bedugja a ruhákba.
Ragaszkodik a családtagokhoz, ismerősökhöz, ritkábban látott ismerősöktől nem tartózkodó, nagyon szereti, ha jönnek hozzánk vagy megyünk valakihez. Az anyával és apával szoros, meghitt kapcsolatban van, nagyon szeret hozzánk bújni. Ha apa kicsit később ér haza,legalább háromszor az ajtóhoz mászik, hogy megnézze nem -e ért már haza. Szeret fürödni, öltöztetés, etetés közben egyre több önálló megnyilvánulása van. Tiltakozik, ha valami nem tetszik neki és mérgelődik, ha valami nem sikerül neki.

Beszéd:

Egy-egy szótagot már mond: pőő, bőő,mamm
Egyes utasításokat már megért, főleg a "nem szabad", de ilyenkor is csak huncut módon mosolyog az emberre.

Arni étkezése:

Már bevezethettük a liszt- és gabonaféléket, kenyeret,kölesgolyós, bulátát,kiflit stb. Már napi kétszer gyümölcsöt eszik (délelőtt joghurttal vagy túróval, délután gabonával),ebédre főzeléket hússal, néha sajttal dúsítva. Néha kap tejpépet/rizspépet gyümölccsel fürdetés előtt vagy reggelire. De reggel és este is mindig kap tápszert még.

Alvás:
Napi kétszer alszik. Átlagban délelőtt 1 órát, délután másfél órát- Éjszakát átalussza, de,ha fogzás van akkor sokat ébred, és ha kiesik a cumi néha akkor is felsír.
Napunk 6:30-7:00 között kezdődik és 20:00-20:30-kor ér végét, és megy aludni a manónk
Fogzás:

Múlt héten bújt ki jan. 19. Reggel a felső bal középső fogunk(nagyon megszenvedte a kicsi Arni baba, még meg is könnyeztem, amikor végre áttörte az ínyét). Így felül van már 3 és alul is 3 fogunk, összesen 6. :D

Íme a kis 10 hónaposunkról egy mosolygos kép:

1 megjegyzés: