2009. október 30., péntek

Milyen legyen a babaszoba színvilága?

Ezen a kérdésen gondolkodom pár napja. Találtam is egy cikket a színekről:

"Színek a babaszobában

A babák és a gyerekek még nem igazán fogékonyak a finom, halvány árnyalatokra. Ők az élénk, erőteljes színeket szeretik. Túlságosan élénk és harsány szobában a baba nem tud pihenni, nyűgös és ideges lehet. A túlságosan halvány és jellegtelen környezet nem nyújt elég érdekességet számára.



A kettő ötvözését jelentheti például a finom és kellemes tónusok között megjelenő színes kép, figura, falfestmény, vagy akár egy mesealakos, játékos bordűr.

Most tekintsük át sorban a leggyakoribb falszínek hatásait, jellegzetességeit.

Fehér:
A fehér a legtisztább és legtermészetesebb falszín. A fehér falú szobában a bútorok és tárgyak megőrzik saját, egyedi színüket, nem színezi őket más reflex. Minden színnel harmonizál. Kontrasztot feketével, erőteljes, telített színekkel alkot, egymásba olvadó harmóniát bármilyen világos, pasztell, fehérrel vagy halványszürkével kevert árnyalattal kaphat.

Krémszín:
A fehér szín melegebb, kevésbé tiszta megfelelője. Finomabb, elegánsabb, a fehér szín szinte minden előnyével, bár sokkal kisebb a kontrasztteremtő képessége. A baba számára melegebb, otthonosabb hangulatot teremt.

Sárga:
A sárgának vannak megnyugtató árnyalatai, de a kénsárga változat például, bizonyos kutatások szerint, rontja a közérzetet, ezt semmiképp se válasszuk a babaszobába. Világos, natúr színek mellett természetes; friss, pasztell színek mellett tavaszias; erőteljes alapszínek mellett bátor és modern. Gyerekszobába egyértelműen jó választás bármilyen világos árnyalata, kedves képekkel, bordűrrel még vidámabbá tehető.

Szürke:
Hűvös és elegáns, mint a fehér, annak erőteljes kontrasztjai nélkül. Sápasztja a belépő embereket és a szobában lévő tárgyakat is, de egyúttal urbánus, letisztult hangulatot áraszt. Szinte minden színnel jól alkalmazható, bár bizonyos barna árnyalatokkal együtt kifejezetten lehangoló lehet. Nappaliba, előtérbe jó választás lehet, de a gyerekszobát idegenné, kellemetlenné teheti.

Kék:
A kék hűvös, tiszta és nyugodt szín. Nagyon gyakran használják falszínként az egészen halvány árnyalatoktól egészen a sötét kékekig. Legszebb harmóniáit a természetes fa és agyag árnyalatokkal, a krémszínekkel, sárgákkal, fehérrel vagy szürkével alkotja. Élénk kiegészítőkkel vidám és finom lehet. Gyerekszobában fiús hatású, hiszen a régi rögződéseket azért nem felejtjük el.

Zöld:
A zöld világos, pasztell árnyalatai tiszták és természetesek. Vigyázzunk: a világos kékeszöld árnyalat kórházai hatást fog kelteni. A természetes árnyalatokkal szépen harmonizál – fával, kővel, palával, gyapjúval – míg a többi színnel erős kontrasztot alkot. Több zöldet nehéz egymás mellé válogatni: szinte biztosan ütik egymást. Gyermekszobába jó választás lehet: érdekes és kellemes szín, meleg árnyalati vidámak és inspirálók.

Vörös:
A vörös fal meleg, sőt: forró, érzéki, otthonos, de töményen akár idegesítő lehet, vagy feszültséget is okozhat. Gyermekszobába határozottan túlzás, a baba nem igazán tud pihenni mellette.

Rózsaszín:
A rózsaszín falszínként (is) kifejezetten feminin, nőies, akár édeskés szín lehet. Kislányoknak ideális, ha megfelelően finoman tudjuk mellette berendezni a szobát. A meleg baracktól a hideg jeges rózsaszínig sokféle árnyalatát választhatjuk. Kellemes, finom árnyalat, sok pasztell árnyalattal harmonizál."

Ezeket a babaszoba képeket találtam aminek tetszik a színvilága (talán az első és a második ami a legjobban tetszik):





2 megjegyzés:

  1. Nálunk - tudod - sárga, és nagyon szeretjük, bár lehetne egy-két árnyalattal világosabb, magunk választottuk, magunk kevertettük és magunk is festettük a szobát. Szerintem az sem elhanyagolandó kérdés, hogy milyen bútort szeretnétek bele.

    VálaszTörlés
  2. Nekem a 2-3-4 :DDD tetszik legjobban.

    VálaszTörlés